Gebeten door bier

luvanium blond

Ons verhaal

Passie voor bier
Als kind hoorde Bart zijn grootvader aan alle buitenlanders vertellen over dat genot van een echt Belgisch bier van hoge gisting. Het was hier dat zijn passie voor bier begon. Maar het duurde tot 2012, door een artikeltje in de krant over een oud vergeten Leuvens bier, vooraleer hij er echt door gebeten werd. In bibliotheken ging hij op zoek naar de oude vergeten recepten van de bieren van zijn stad Leuven, waar hij opgegroeid en woonachtig was. En ondertussen leerde hij brouwen bij verschillende hobby- en professionele brouwers waaronder Brouwerij Alvinne.


Dromen waarmaken: de start
In 2014 was het dan zo ver. Na 2 jaar opzoeken en ontwikkelen zag de eerste Luvanium (Blond) het levenslicht, geïnspireerd op het oude Leuvense bier. Het was de start van een nieuw begin want Bart liet alles waar hij mee bezig was vallen voor zijn passie voor bier.


Inspiratie uit het verleden
In de jaren daarna volgden de bieren elkaar in snel tempo op. De oude Leuvense bieren waren talrijk en Bart inspireerde zich op deze bieren en maakte er eigentijdse varianten van. Zo ontstond de Cuyt, de Tripel (oude Canjakker) en de Hop (kruidbier). Bart schoolde zich tegelijkertijd voortdurend bij en is ondertussen afgestuurd brouwer aan het COOVI in Anderlecht.


Nieuwe bieren
Meer en meer bewandelt Bart met Luvanium nieuwe wegen en ontwikkelt hij volledig nieuwe bieren om de bierdrinker mee te verrassen. Als brouwer houdt Bart zich hierbij niet altijd aan “stijlen” en is hij vooral op zoek naar balans. Tarwe, als typisch oud Leuvens brouwgraan, krijgt wel nog steeds een belangrijke plaats in de recepten. Zo werden de Wintertijd (Classic, Cognac Oaked en Old Genever Infused), het Reuzebier en de DarkSide ontwikkeld.


De toekomst
Ondertussen is Bart verhuisd naar Hofstade (bij Mechelen) waar hij zijn bieren verder ontwikkeld. De bieren zelf worden momenteel gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen. Een eigen brouwerij in Leuven is voorlopig nog een droom. Wie weet wanneer die werkelijkheid wordt?