Belgian IPA met 100% Belgische hop

luvanium cuyt

We love 100% Belgian hop

Belgian IPA
Luvanium Hop is een "belgian IPA", een blond bier van 8% vol. alc. geïnspireerd op het Leuvense "Kruidbier" gebrouwen met gerst, tarwe, haver en 100% Belgische hop uit Poperinge. Naast de traditionele hoptoevoeging die zorgt voor een aangename bitterheid in de nasmaak werd het bier verfijnd met een dry-hopping van Belgische hopsoorten die de hoparoma’s optimaal tot hun recht laat komen.


Deze blonde IPA combineert het subtiele aroma en de aangename bitterheid van deze Belgische hop met het zachte en frisse karakter van tarwe en haver. Luvanium Hop is een bier van hoge gisting en werd hergist op fles. Zijn alcoholpercentage van 8% zorgt bovendien voor extra volheid en body.


Het Leuvense "kruidbier"
Luvanium Hop werd geïnspireerd op het Leuvense kruidbier. Waar de Leuvense bieren in de 18de eeuw over het algemeen weinig hop bevatten, was het Leuvense "kruidbier" de uitzondering. Het 'kruidbier' zoals het door Dr. Vrancken in 1828 werd beschreven, werd in de Leuvense “kruidketels” gebrouwen met gerst, tarwe en haver, maar dankte zijn naam aan de grote hoeveelheid “hoppekruid” of hop die werd toegevoegd. Na de bereiding werd het "kruidbier" vermengd met andere brouwsels die zonder hop werden gebrouwen en zo maakte men het Leuvens bier. Het “kruidbier” kon dan ook alleen door brouwers zelf geproefd worden en werd niet verkocht.