Eeuwenlang reeds staat Leuven bekend om zijn bier en zijn studenten. In de 18de eeuw hadden de Leuvense studenten zelfs hun eigen bier: de Canjakker of het Collegebier genoemd. Luvanium Tripel is geïnspireerd op dit exclusieve bier dat door de studenten werd gedronken binnen de colleges en bekend stond om zijn krachtige smaak en samenstelling.
Leuvense studententripel
De Canjakker kon enkel gedronken worden binnen de 18de eeuwse katholieke colleges waar de studenten verbleven. Bij de maaltijd, tijdens de vrije uren of op vakantiedagen werd dit edele gerstenat geschonken om ervoor te zorgen dat de studenten niet naar de plaatselijke drankgelegenheden of “cabarets” zouden afzakken, maar binnen de muren van het college zouden blijven. De studenten zelf zouden nauw betrokken geweest zijn bij het mouten van de granen en het brouwen van het bier.
Drie keer zoveel mout
Zoals alle 18de eeuwse bieren van Leuven bevatte de Canjakker naast gerst ook een groot percentage tarwe. Voor de Canjakker werd echter drie keer zoveel mout gebruikt als bij het gewone “enkele” bier van die tijd, waardoor het bier meer alcohol bevatte. Een “tripel” dus in de oorspronkelijke betekenis van het woord.
Krachtig lekker
Luvanium Tripel wordt gebouwen met dezelfde brouwgranen als de vroegere Canjakker en is minstens even sterk: 9% vol.alc. In nauwe samenwerking met enkele Leuvense studenten werd het heerlijk krachtig karakter van dit degustatiebier nu opnieuw op punt gesteld.